Danskerne dyrker stadig mere af deres egen mad

Gør din research 

Det at dyrke sin egen mad er dog ikke bare en bæredygtig dans på roser. Det kræver tid med hænderne i jorden men altså også med øjnene på research. Selv noget så simpelt som gulerødder, der er et oplagt sted at starte sin grøntsagshave kan nemlig vise sig udfordrende, for hvornår planter man gulerødder? 

Heldigvis er der et ret entydigt svar på spørgsmålet “hvornår planter man gulerødder”, hvis bare man har lidt tid til at sætte sig ind i biologien og vejrforholdene.  

En af de store grunde til, at gulerødder er et oplagt og taknemmeligt sted at starte sin egen fødevareproduktion er nemlig, at gulerodsfrø er enormt hårdføre. Generelt siges det, at de kan klare sig fint ned til fire graders varme, men venter du indtil jorden er minimum 10 grader varm, kan du være sikker på store, lækre gulerødder.  

Husk det praktiske 

Hvis du altså har bare nogenlunde styr på det kommende vejr, er der derfor ikke noget i vejen for at så gulerodsfrø så snart frosten er væk. På grund af den relativt hurtige spiringstid, betyder det desuden, at du sagtens kan så gulerødder ad flere omgang, og at du kan fortsætte godt ind i efterårssæsonen. Så er du i hvert fald sikker på at have gulerødder nok til alle tænkelige formål. 

’Hvornår planter man gulerødder’ er dog ikke det eneste spørgsmål, du bør stille dig selv, inden du går i gang. ’Hvordan planter man gulerødder’ er for eksempel et mindst lige så relevant spørgsmål, hvis du gerne vil have mest muligt ud af dine bestræbelser i haven.  

Det er for eksempel en god idé at give gulerødderne god plads i en let jord, omkring 3-5 centimeters afstand er tilrådeligt. Også i det henseende er gulerødder dog enormt hårdføre og derfor nemme at arbejde med.  

Der er nærmest ingen type jord, gulerødder ikke kan vokse i, og du skal ligeledes nok få lækre gulerødder uafhængigt af den plads, du har til rådighed. 

I sidste ende er det vigtigste spørgsmål dog ikke hvordan eller hvornår planter man gulerødder. Det er tværtimod, hvordan man har det sjovt med det. Heldigvis er der ingen dansker, der kommer til at sulte, hvis deres gulerodshøst slår fejl. Det at dyrke sin egen mad kan dog være et både sjovt og spændende samlingspunkt for hele familien.