Soya er en alsidig og sund fødevare, der findes i mange former

Her er nogle af de forskellige typer soya, du kan bruge til madlavning

Soja er en alsidig og sund fødevare, der findes i mange former – Køb soya lige her. Selvom soya oprindeligt stammer fra Østasien, er det blevet mere og mere populært på grund af dets sundhedsmæssige fordele og alsidighed. Det bruges nu i vid udstrækning over hele verden i forskellige retter.

Soyabønner

Den mest almindelige form for soya, enten frisk eller tørret. De kan spises hele, koges, dampes, ristes, blendes til pasta eller males til mel. De kan også forarbejdes til en række produkter som tofu, tempeh, miso og soyamælk.

Tekstureret soyaprotein (TVP)

En køderstatning med højt proteinindhold fremstillet af affedtede soyamel. Det har en sej konsistens og kan absorbere smagsstoffer fra andre ingredienser.

Soyamel

Et fintmalet pulver fremstillet af ristede eller rå soyabønner. Det kan bruges til at tykne saucer og sovse samt bagværk som brød, småkager, kager og muffins.

Soya sauce

En mørkebrun væske fremstillet af fermenterede soyabønner, salt, vand og korn som hvede eller byg. Den bruges ofte i det asiatiske køkken til at tilføje smag til retter.

Natto

Fermenterede hele soyabønner, som har en klæbrig, trevlet konsistens, der minder om ost. De spises ofte til morgenmad med ris i Japan og Korea.

Soyaolie

En spiselig olie udvundet af soyabønner, som bruges i forskellige madlavningssituationer.

Udforsk de mange muligheder soya tilbyder

Ved at forstå de forskellige typer soya, der findes, kan du indarbejde denne sunde fødevare i din kost og udforske de mange muligheder, den har at byde på. Med så mange muligheder er der ingen undskyldning for ikke at prøve at tilføje noget soya til din madlavning!

Hver enkel soya har sin helt egen unikke karakter

Alle disse former for soya har deres egne unikke egenskaber, smage og teksturer. For at få mest muligt ud af dem, når du laver mad med dem, er det vigtigt at forstå, hvordan de hver især fungerer bedst til en bestemt ret eller opskrift. For eksempel er tofu ideel som ingrediens i wokretter, fordi det høje proteinindhold er med til at give retten mere fylde. Soya sauce kan bruges til at smage en række retter til, f.eks. marinader, dressinger og saucer. Endelig kan natto bedst nydes i traditionelle japanske retter som onigiri eller ochazuke.

Ved at forstå de forskellige typer soya, der findes, og hvordan de kan bruges i madlavningen, kan du få mest muligt ud af denne alsidige fødevare! Ikke alene er det en god måde at få flere plantebaserede proteiner ind i kosten på, men det giver også en fantastisk smag, som løfter enhver ret til det næste niveau. Prøv at eksperimentere med forskellige typer soya i dag!